Ja, ik wil!

Nooit meer loonsubsidies missen.
Ik meld mij aan voor vrijblijvende online kennismaking.

KENNISMAKING MEER INFO

Proefplaatsing


Er zijn verschillende regelingen voor werkgevers om het aannemen van mensen aantrekkelijker te maken. Zo ook een ‘proefplaatsing’. Hierbij gaat een werknemer 2 maanden bij een werkgever werken. In deze tijd krijgt de werknemer de kans op ervaring op te doen en zichzelf te bewijzen in de functie. In deze periode houdt de werknemer de uitkering en betaalt de werkgever de werknemer nog geen salaris. 

Voorwaarden

Wanneer een persoon uitzicht heeft op een baan, maar de werkgever twijfelt of deze persoon het werk aan zou kunnen, is een proefplaatsing een oplossing. Hierbij neemt een werkgever een werknemer voor 2 maanden in dienst, waardoor de werknemer de kans krijgt ervaring op te doen en zichzelf te bewijzen in de functie. De werkgever hoeft de werknemer in deze periode geen salaris te betalen. De werkgever zal wel op papier moeten verklaren dat hij van plan is om de werknemer een contract van minimaal 6 maanden aan te bieden. Als beide partijen tevreden zijn kan de werknemer na 2 maanden direct in dienst treden. Om in aanmerking te komen voor een proefplaatsing moet een van de volgende situaties voor de werknemer gelden:

  1. De werknemer krijgt een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De verwachting is dat de werknemer zonder proefplaatsing moeilijk werk zal kunnen vinden. 
  2. De werknemer heeft nog niet eerder bij de werkgever gewerkt. Wanneer dit wel het geval is, kan de werkgever de werknemer alleen een proefplaatsing aanbieden:
  • in een andere functie, of
  • in dezelfde functie die de werknemer had voordat hij ziek werd. De proefplaatsing is in dit geval om te bepalen of de werknemer nog steeds geschikt is voor de functie. 
  1. De werknemer heeft een WW-uitkering. De verwachting is dat de werknemer zonder proefplaatsing moeilijk werk zal kunnen vinden. De werknemer moet minstens 3 maanden werkloos zijn. Hierbij geldt wel een uitzondering: als de werknemer jonger is dan 27 jaar en geen startkwalificatie (een havo-, vwo-, mbo-niveau-2-diploma of hoger diploma) heeft. Of de werknemer heeft, voordat hij een WW-uitkering kreeg langere tijd een Ziektewet- of arbeidsongeschiktheidsuitkering gehad en de werknemer kan niet meer werken in zijn oude functie. 

Wanneer de potentiële werknemer aan de voorwaarden voldoet en het UWV de proefplaatsing als een goede manier beschouwt om de werkmogelijkheden voor deze werknemer te vergroten geeft het UWV toestemming voor 2 maanden. De beslissing wordt dan binnen 2 weken naar de werknemer gestuurd.

Uitkering 

Wanneer de werknemer toestemming van het UWV heeft gekregen blijft het UWV de uitkering doorbetalen. De werkgever hoeft de werknemer dus geen loon te betalen. Mocht het voorkomen dat de uitkering stopt tijdens de proefplaatsing, omdat deze zijn maximale duur heeft bereikt, stopt het UWV met betalen. De proefplaatsing kan echter wel gewoon doorgaan.

Uitzonderingen

Het kan voorkomen dat een werknemer ziek wordt tijdens de proefplaatsing. De proefplaatsing kan dan verlengd worden met de tijd dat de werknemer ziek was. Als de werknemer op vakantie gaat tijdens de proefplaatsing, zal deze niet worden verlengd. In dat geval blijft de proefplaatsing 2 maanden. Als de werknemer en de werkgever denken dat er meer tijd nodig is om te bepalen of de werknemer geschikt is voor de functie, kan er bij UWV een langere periode aangevraagd worden. De werkgever zal in dit geval uitgebreid moeten toelichten waarom hij vindt dat er een langere proefplaatsing nodig is. Een proefplaatsing kan maximaal 6 maanden duren. 


Moritz Tielemans

Handige links

Het team van Mijnsubsidie heeft wat handig links voor u!

Social Return

Neem contact met ons op

Vragen over de mogelijkheden van Acture Subsidies? Of graag direct contact met onze helpdesk? Bel 030 22 70 149. Support vragen mogen gemaild worden naar info@acturesubsidies.nl.

4,5 uit 5 sterren

Onze klanten zijn bijzonder tevreden over onze service en diensten. Met veel van hen werken we al jaren samen.

Handleiding

Ontdek met onze handleidingen hoe makkelijk de subsidiescan werkt. En hoe eenvoudig de subsidiesoftware werkt.

Nooit meer een subsidie missen?

Bespaar op loonkosten en maximaliseer uw winst – Ontdek hoe meer dan 80% van de bedrijven geld kan terugvorderen of besparen!

Gerelateerd


Loonkostenvoordelen (LKV)

Loonsubsidies niet van toepassing op een DGA

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is in grote lijnen de hoogste baas binnen een BV of NV. Daarnaast bezit een DGA een groot deel van de aandelen van een onderneming. Over het algemeen zijn loonsubsidies niet van toepassing op een DGA.
Loonkostenvoordelen (LKV)

Hoe moet ik de maximale subsidie berekenen?

Als het Loonkostenvoordeel (LKV) aan de werkgever is toegekend, zal hij het LKV uitbetaald krijgen. Maar hoe kan de werkgever berekenen wat de maximale subsidie voor hem is?
Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl)

Wanneer krijgt de werkgever de loonsubsidie uitbetaald?

Om een loonsubsidie te krijgen zijn er een aantal stappen die de werkgever uit moet voeren. Maar als alles is voltooid, wanneer krijgt de werkgever de loonsubsidie dan uitbetaald?