Wanneer geldt LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer?
Als je als werkgever een arbeidsgehandicapte opnieuw laat werken in je bedrijf, krijg je geld van de overheid. Dit heet het loonkostenvoordeel (LKV) herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer. Je laat als werkgever de medewerker dan weer helemaal, of voor een deel, voor je werken: in de eigen functie van de werknemer óf in een andere functie.
Niet werken door ziekte
Kan een arbeidsgehandicapte werknemer door ziekte een tijdje niet meer werken? Als dat langer dan 2 jaar duurt, mag je als werkgever voor deze persoon een WIA-uitkering aanvragen. Een WIA-, WAO- of WAZ-uitkering is zelfs een voorwaarde om het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer te krijgen.
Weer werken na ziekte
Als je medewerker weer (voor een deel) arbeidsgeschikt is en weer aan het werk gaat bij jou, heb jij recht op dat LKV herplaatsen arbeidsgehandicapt werknemer. Het maakt daarbij niet uit in welk werk je deze persoon herplaatst: in de eigen functie of in een andere functie.
De spelregels om dit LKV te krijgen
- De werknemer begint helemaal, of voor een deel, met diens eigen werk of krijgt een andere functie bij jou als werkgever.
- De werknemer werkt niet via de Wet sociale werkvoorziening of in een beschutte werkomgeving via de gemeente.
- De werknemer is verzekerd voor de werknemersverzekeringen.
- De werknemer heeft nog niet de AOW-leeftijd.
- Als werkgever kreeg je niet eerder voor deze werknemer het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer.
- Als werkgever kreeg je niet eerder voor de werknemer een ander LKV.
Daarnaast moet voor de werknemer nog 1 van de volgende spelregels gelden:
- De werknemer heeft in de maand voor dat je deze herplaatst recht op: een WIA-uitkering of een uitkering uit een EU-land, een EER-land of Zwitserland met hetzelfde doel als de WIA.
- De werknemer had voor 1 januari 2006 een WAO- of WAZ-uitkering. Én de medewerker was daarom arbeidsgehandicapt vanuit de Wet REA. Ook zou de werknemer in de kalendermaand voor je deze herplaatst om dezelfde reden arbeidsgehandicapt zijn volgens de Wet REA, als deze wet niet was ingetrokken.
Nooit meer een subsidie missen?
Bespaar op loonkosten en maximaliseer uw winst – Ontdek hoe meer dan 80% van de bedrijven geld kan terugvorderen of besparen!
Nog vragen? Bel 030 22 70 149
Gerelateerd
Hoe lang blijft een werknemer in het doelgroepregister?
Het doelgroepregister is een register met daarin alle mensen die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak. Die banenafspraak zorgt voor extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Maar … als een werknemer eenmaal in dit register staat, hoe lang blijft deze hier dan in?
Geldt het LKV na een Ziektewet-uitkering?
Kan een werknemer lange tijd niet werken door ziekte? En heeft deze er geen recht op dat je als werkgever het loon doorbetaalt? Dan kan de medewerker een Ziektewet-uitkering krijgen. Deze uitkering geldt als iemand korter dan 2 jaar ziek is. Neem je daarna een werknemer vanuit een Ziektewet-uitkering aan? Dan krijg je als werkgever geen LKV.
Wordt het LKV ook aan immigranten verstrekt?
Het Loonkostenvoordeel (LKV) is een tegemoetkoming voor werkgevers die 1 of meer werknemers uit bepaalde doelgroepen in dienst hebben. Het LKV maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen, maar wordt het LKV ook aan immigranten verstrekt?