Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl)
De Wet tegemoet loondomein bestaat uit 3 tegemoetkomingen voor werkgevers. Het loonkostenvoordeel (LKV), het lage-inkomensvoordeel (LIV) en het jeugd-LIV. Deze wet heeft als doel werkgevers aan te sporen om mensen, die moeilijker aan werk komen, in dienst te nemen. Wanneer een werkgever in aanmerking komt voor 1 of meer van deze tegemoetkomingen, zal hij hiervoor een voorlopige berekening ontvangen.
Voorlopige berekening
Wanneer een werkgever recht heeft op 1 of meer tegemoetkomingen, dan zal het UWV uiterlijk 14 maart een voorlopige berekening naar de werkgever sturen. In deze voorlopige berekening zijn de specificaties van het vorige jaar te vinden; de werkgever ziet voor welke werknemer hij recht had op een tegemoetkoming en welk bedrag daarbij hoort. Het is de bedoeling dat deze voorlopige berekening goed wordt gecontroleerd. Wanneer de gegevens in de aangiften van de werkgever namelijk niet kloppen, kan het voorkomen dat hij de tegemoetkoming(en) maar gedeeltelijk of zelfs helemaal niet zal ontvangen. De fouten in de berekening kunnen tot en met 1 mei worden gewijzigd. Uiteindelijk zal de Belastingdienst de definitieve berekening uiterlijk 31 juli opsturen en vervolgens de tegemoetkomingen binnen 6 weken uitbetalen.
Controle en correcties
Wanneer er onjuiste gegevens in de aangiften van de werkgever staan, kunnen deze nog tot en met 1 mei gecorrigeerd worden bij de Belastingdienst. Er zijn een 2-tal aandachtspunten voor het LKV in de voorlopige berekening:
- Wanneer een werknemer een doelgroepverklaring LKV heeft aangevraagd en deze op 31 januari nog in behandeling was, wordt dit LKV niet in de voorlopige berekening meegenomen. Wanneer de doelgroepverklaring LKV wordt toegekend, kan de werkgever dit tot en met 1 mei corrigeren.
- Wanneer de werkgever in aanmerking komt voor de overgangsregeling premiekorting oudere of arbeidsgehandicapte werknemer, moet hij in zijn aangiften aangeven dat hij het LKV gaat aanvragen voor zijn werknemer. Wanneer hij dit niet heeft gedaan, zal dit niet in de voorlopige berekening terugkomen en zal de werkgever dit uiterlijk 1 mei moeten corrigeren.
Handige links
Het team van Mijnsubsidie heeft wat handig links voor u!
Controleer uw voorlopige berekening WtlWet tegemoetkomingen loondomein (Wtl)
Nooit meer een subsidie missen?
Bespaar op loonkosten en maximaliseer uw winst – Ontdek hoe meer dan 80% van de bedrijven geld kan terugvorderen of besparen!
Nog vragen? Bel 030 22 70 149
Gerelateerd
Loonsubsidies niet van toepassing op een DGA
Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is in grote lijnen de hoogste baas binnen een BV of NV. Daarnaast bezit een DGA een groot deel van de aandelen van een onderneming. Over het algemeen zijn loonsubsidies niet van toepassing op een DGA.
Hoe moet ik de maximale subsidie berekenen?
Als het Loonkostenvoordeel (LKV) aan de werkgever is toegekend, zal hij het LKV uitbetaald krijgen. Maar hoe kan de werkgever berekenen wat de maximale subsidie voor hem is?
Wanneer krijgt de werkgever de loonsubsidie uitbetaald?
Om een loonsubsidie te krijgen zijn er een aantal stappen die de werkgever uit moet voeren. Maar als alles is voltooid, wanneer krijgt de werkgever de loonsubsidie dan uitbetaald?