De Quotumregeling
De quotumregeling is een onderdeel van de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten. Wanneer werkgevers niet genoeg banen gecreëerd hebben voor mensen met een ziekte of handicap, gaat deze regeling in. Op deze manier worden werkgevers gedwongen banen te creëren voor mensen uit de doelgroep van de banenafspraak. Werkgevers met ongeveer 25 of meer werknemers moeten een bepaald percentage mensen met een zieke of handicap in dienst nemen of inlenen. Dit wordt quotum wordt voor de werkgever bepaald door middel van een vastgesteld quotumpercentage.
Hoe hoog is het quotumpercentage?
De hoogte van het quotumpercentage wordt jaarlijk door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vastgesteld. Het quotumpercentage voor 2020 voor de overheid was 2,35%. Wanneer het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking landelijk niet aan het quotum voldoet, kunnen werkgevers hier een boete voor krijgen: de quotumheffing.
Wanneer geldt de quotumregeling?
Als er in een sector te weinig banen zijn gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kan de quotumheffing worden opgelegd aan die gehele sector. De quotumheffing zal dan jaarlijks worden opgelegd, totdat de betreffende sector de doelen uit de banenafspraak wel heeft kunnen behalen.
Vrijwillig of verplicht?
Werkgevers zijn deze banenafspraak vrijwillig aangegaan. De afspraken zijn vastgelegd in het Sociaal Akkoord van 2013 en zijn onderdeel van de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten. Een werkgever is in principe niet verplicht om zich aan de quotumregeling te houden. Echter, houdt dit wel in dat zij in aanmerking komen voor de quotumheffing.
Nooit meer een subsidie missen?
Bespaar op loonkosten en maximaliseer uw winst – Ontdek hoe meer dan 80% van de bedrijven geld kan terugvorderen of besparen!
Nog vragen? Bel 030 22 70 149
Gerelateerd
Loonsubsidies niet van toepassing op een DGA
Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is in grote lijnen de hoogste baas binnen een BV of NV. Daarnaast bezit een DGA een groot deel van de aandelen van een onderneming. Over het algemeen zijn loonsubsidies niet van toepassing op een DGA.
Hoe moet ik de maximale subsidie berekenen?
Als het Loonkostenvoordeel (LKV) aan de werkgever is toegekend, zal hij het LKV uitbetaald krijgen. Maar hoe kan de werkgever berekenen wat de maximale subsidie voor hem is?
Wanneer krijgt de werkgever de loonsubsidie uitbetaald?
Om een loonsubsidie te krijgen zijn er een aantal stappen die de werkgever uit moet voeren. Maar als alles is voltooid, wanneer krijgt de werkgever de loonsubsidie dan uitbetaald?