Ja, ik wil!

Nooit meer loonsubsidies missen.
Ik meld mij aan voor vrijblijvende online kennismaking.

KENNISMAKING MEER INFO

De no-riskpolis, hoe zit dat precies?


Er is een aantal redenen waarom je als werkgever de no-riskpolis mag gebruiken bij een nieuwe medewerker. Namelijk: als deze persoon een handicap, ziekte of ziekteverleden heeft. Óf als deze in het doelgroepregister staat of lang werkloos is. De no-riskpolis is een financieel vangnet voor jou als werkgever voor als je werknemer met een no-riskpolis door ziekte niet meer kan werken.

Voordelen voor jou als werkgever

  • geen hogere premie voor de Ziektewet
  • ziekengeld voor jou om de medewerker die niet kan werken te betalen (Ziektewet-uitkering)
  • geen hogere premie als je medewerker in de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) komt

Zo krijg je de no-riskpolis

De no-riskpolis hoef je niet aan te vragen. Als je werknemer ziek wordt, zet je op het ziekteformulier dat de no-riskpolis geldt. Vervolgens bekijkt UWV of je volgens de voorwaarden de Ziektewet-uitkering voor je medewerker mag krijgen. Op de site van UWV vind je alle spelregels van de no-riskpolis.

Hoe lang loopt de no-riskpolis?

De no-riskpolis geldt in principe 5 jaar. Dus: als werkgever krijg je een Ziektewet-uitkering voor je zieke medewerker als deze ziek wordt binnen 5 jaar nadat deze in dienst kwam. Of binnen 5 jaar nadat de medewerker een WIA-uitkering had en ziek wordt. 

In bijzondere gevallen verlengt UWV de no-riskpolis met nog 5 jaar. Bijvoorbeeld als je werknemer ernstig ziek is. Soms is verlenging niet nodig; namelijk als je werknemer beschut werkt of met een ziekte of handicap werkt. Dan geldt de no-riskpolis zolang de werknemer werkt. 

Loonkostenvoordeel belangrijk voor no-riskpolis 

Als je recht hebt op het loonkostenvoordeel (LKV) voor een van je werknemers, vraag dit dan aan. De no-riskpolis geldt namelijk onder andere als de werknemer in het doelgroepregister staat. Vraag je het LKV voor deze werknemer niet aan? Dan vervalt daarmee ook je recht op de no-riskpolis. 

Voor welke groepen geldt de no-riskpolis?

Het LKV bestaat uit 4 doelgroepen. De no-riskpolis geldt alleen voor werknemers die in het doelgroepregister staan. Alleen voor de doelgroep LKV banenafspraak en scholingsbelemmerden mag je dus de no-riskpolis gebruiken. 

Voor de doelgroep oudere werknemers bestaat wel de compensatieregeling. Dat is de regeling die geldt voor een oudere werknemer die ziek wordt en daarvoor langer dan 1 jaar werkloos was. Als werkgever betaal je dan de eerste 13 ziekteweken het loon van de werknemer door. Daarna krijg je van UWV soms een Ziektewet-uitkering voor de medewerker. 

Vraag via de compensatieregeling een Ziektewet-uitkering aan voor je werknemer als het volgende allebei geldt:

  • Je werknemer is tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2020 bij je in dienst gekomen.
  • Je werknemer is geboren voor 1 januari 1962.

Je krijgt voor je werknemer vervolgens een Ziektewet-uitkering als de volgende 3 punten gelden:

  • Je werknemer kwam vanuit een WW-uitkering in dienst. 
  • Je werknemer ontving langer dan 52 weken een WW-uitkering (perioden waarin je werknemer minder dan 4 weken werkte, telt UWV niet mee).
  • Je werknemer was op de eerste ziektedag niet langer dan 5 jaar in dienst. 






Moritz Tielemans

Handige links

Het team van Mijnsubsidie heeft wat handig links voor u!

No Risk Polis

Neem contact met ons op

Vragen over de mogelijkheden van Acture Subsidies? Of graag direct contact met onze helpdesk? Bel 030 22 70 149. Support vragen mogen gemaild worden naar info@acturesubsidies.nl.

4,5 uit 5 sterren

Onze klanten zijn bijzonder tevreden over onze service en diensten. Met veel van hen werken we al jaren samen.

Handleiding

Ontdek met onze handleidingen hoe makkelijk de subsidiescan werkt. En hoe eenvoudig de subsidiesoftware werkt.

Nooit meer een subsidie missen?

Bespaar op loonkosten en maximaliseer uw winst – Ontdek hoe meer dan 80% van de bedrijven geld kan terugvorderen of besparen!

Gerelateerd


Kennis

Geldt de no-riskpolis ook als werknemer al in dienst is en pas daarna in het doelgroepregister komt?

Als een werknemer in het doelgroepregister staat, geldt meestal een no-riskpolis zodra deze medewerker in dienst komt. De no-riskpolis biedt een financieel vangnet voor jou als werkgever als je werknemer uitvalt door ziekte. Maar geldt deze no-riskpolis ook als je werknemer pas in het doelgroepregister komt nadat die bij jou startte?




Loonkostenvoordelen (LKV)

Verplichte openheid over arbeidsverleden

Wanneer een werkgever een werknemer in dienst neemt, zou hij deze werknemer allerlei vragen kunnen stellen over het arbeidsverleden. De werkgever stelt deze vragen om erachter te komen of hij in aanmerking komt voor bepaalde tegemoetkomingen. Echter, hoeft de werknemer deze vragen de eerste twee maanden na indiensttreding, niet te beantwoorden. Na deze maanden wordt het beantwoorden van bepaalde vragen over het arbeidsverleden wél een verplichting.