Loonsubsidies vervallen bij overname bedrijf
Het behoud van het recht op loonkostenvoordelen (LKV) bij bedrijfsovername vervalt in veel gevallen. In 2018 zijn er nieuwe spelregels opgenomen in het Handboek Loonheffingen die niet gunstig uitvallen voor de nieuwe eigenaar.
Overname of fusie
Waar lopende premiekortingen na overname overgenomen konden worden, werkt het voor het LKV helaas anders. Een LKV wordt aangevraagd op het loonheffingennummer van de medewerker. Bij een overname of fusie gaan de medewerkers inclusief hun dienstverband over naar een nieuwe werkgever. Het dienstverband is niet nieuw, dus is er geen mogelijkheid voor de LKV. Dit geldt ook voor een eenmanszaak of VOF die de overstap naar een BV maakt.
Doorstart of overname van faillissement
Er zijn uitzonderingen. Bij een doorstart of overname na faillissement krijgen de werknemers wel een nieuw dienstverband. Voldoen zij vervolgens aan de overige voorwaarden van de LKV dan kunnen deze voordelen wel benut worden. Ook overgenomen werknemers die een (gedeeltelijke) uitkering ontvingen binnen één maand voor de overname, kunnen in aanmerking komen voor een LKV. Dit recht gaat dan lopen vanaf de datum van overname voor een maximum van 3 jaar.
Kortom, in principe vervallen vanaf 2018 alle loonkostenvoordelen bij een bedrijfsovername, mits de overgenomen medewerker in de maand voor de overname en (gedeeltelijke) uitkering genoot. Ook in het geval van een doorstart of overname van faillissement is het raadzaam goed naar de mogelijkheden te kijken en de mogelijke regeling tijdig aan te vragen (binnen 3 maanden).
Nooit meer een subsidie missen?
Bespaar op loonkosten en maximaliseer uw winst – Ontdek hoe meer dan 80% van de bedrijven geld kan terugvorderen of besparen!
Nog vragen? Bel 030 22 70 149
Gerelateerd
Blijft loonsubsidie bij overstap op BV?
Het zal je klant maar gebeuren: hij schrijft zijn schildersbedrijf als eenmanszaak over naar een BV … en loopt ineens 54.000 euro aan personeelssubsidies mis. Dat gebeurde pas geleden door een fout advies van de accountant van de schilder.
Kansen & risico’s rond cafetariaregeling
Wil jij je opdrachtgevers (werkgevers) helpen minder belasting te betalen? Denk dan eens mee over de cafetariaregeling en – als variant hierop – het individueel keuzebudget. De kansen en risico’s krijg je hier uitgelegd.