Ja, ik wil!

Nooit meer loonsubsidies missen.
Ik meld mij aan voor vrijblijvende online kennismaking.

KENNISMAKING MEER INFO
1 januari 2018

Premiekortingen niet met terugwerkende kracht

  • Blog
  • /
  • Premiekortingen niet met terugwerkende kracht

Door de drukte van de dag kom je er misschien niet altijd aan toe om alle belastingvoordelen voor je klanten – de werkgevers – direct te benutten. Premiekortingen uitzoeken? Dat doe je nog wel een keer. Prima, want je kon het tot 5 jaar terugvragen. Vanaf 2018 niet meer. En nu?

Tot 1 januari 2018 bood het belastingsysteem in Nederland premiekortingen voor werkgevers; belastingvoordeel op de loonkosten als een werkgever jongere of oudere medewerkers of medewerkers met een arbeidshandicap in dienst heeft. Als salarisverwerker ben jij verantwoordelijk om die premiekortingen op te sporen en ze voor je klanten te gebruiken. En daar had je altijd tijd genoeg voor. Nu niet meer.

Byebye premie, hello LKV

De regeling premiekortingen bestaat niet meer. Nederland heeft vanaf 1 januari 2018 daarvoor in de plaats loonkostenvoordelen, kortweg LKV. Bedoeld als compensatie voor werkgevers als ze ouderen of mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben. Die LKV is sowieso wat lager dan de oude premiekortingen.

Veranderingen in beeld

Medewerkers waarvoor je tegemoetkoming krijgtPremiekorting (korting op premie werkgeversverzekeringen WIA/WAO en WW)Loonkostenvoordeel (LKV)
Ouderen (56+)€7.000 per jaar €6.000 per jaar
Arbeidsgehandicapten€7.000 per jaar €6.000 per jaar
Herplaatsten€7.000 per jaar €6.000 per jaar
Doelgroep banenafspraak€2.000 per jaar €2000 per jaar


Loonkostenvoordelen zijn, net zoals Premiekortingen, maximaal 3 jaar te benutten. Mocht de werknemer minder dan 36 uur werken, wordt de subsidie naar ratio verdeeld.

Wat verandert er voor jou als salarisverwerker?

Medewerkers waar je klanten al premiekorting voor kregen, daar geldt ook LKV voor. Check hiervoor wel de spelregels bij het UWV. Geldt er voor een nieuwe medewerker van je klant loonkostenvoordeel? Dan heb je vanaf 2018 nog maar 3 maanden de tijd om dat te ontdekken én aan te vragen. Of eigenlijk 3 maanden mín de proeftijd. Want in de proeftijd mag je niet naar de achtergrond van de medewerkers vragen, vanwege de privacy.

Zo werkt het

Voor de aanvraag heb je een doelgroepverklaring LKV nodig van het UWV of de gemeente. Het UWV rekent dan het loonkostenvoordeel uit. En na het lopende jaar krijgt je werkgever dit geld door de Belastingdienst uitbetaald. Of verrekend met de verdere loonbelastingaangifte.

Opletten geblazen

Signaleer je dat er LKV geldt voor een medewerker, terwijl die al 3 maanden in dienst is? Dan is het vette pech; je mag het voordeel niet meer voor je klant aanvragen. Niet handig, want jij hebt een zorgplicht. Heb je hierin dus niet goed voor je klant gezorgd? Dan kan hij op zijn minst een klacht tegen je indienen en, minstens zo erg, een schadeclaim bij je bezorgen.

Wees dus alert op de voordelen en hou de tijd per medewerker hiervoor goed in de gaten.


Moritz Tielemans


Neem contact met ons op

Vragen over de mogelijkheden van Acture Subsidies? Of graag direct contact met onze helpdesk? Bel 030 22 70 149. Support vragen mogen gemaild worden naar info@acturesubsidies.nl.

4,5 uit 5 sterren

Onze klanten zijn bijzonder tevreden over onze service en diensten. Met veel van hen werken we al jaren samen.

Handleiding

Ontdek met onze handleidingen hoe makkelijk de subsidiescan werkt. En hoe eenvoudig de subsidiesoftware werkt.

Nooit meer een subsidie missen?

Bespaar op loonkosten en maximaliseer uw winst – Ontdek hoe meer dan 80% van de bedrijven geld kan terugvorderen of besparen!