22 juni 2021
Recht op loonkostenvoordeel – ook als de voorwaarden niet gelden
Sinds 2018 geldt de regeling voor loonkostenvoordeel (LKV). Heb je als salarisadministrateur klanten met een oudere medewerker in dienst? Of een werknemer met een arbeidsbeperking? En had die medewerker eerst een uitkering? Dan heeft je klant recht op deze jaarlijkse tegemoetkoming. Je hebt dan wel een doelgroepverklaring van je medewerker nodig.
Van premiekorting naar LKV
Er geldt een overgangsregeling voor werkgevers die in 2017 ook al premiekortingen kregen voor oudere werknemers of werknemers met een handicap. Dat loonkostenvoordeel speelt zelfs als niet alle voorwaarden voor je opdrachtgever gelden. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland.
Geldt die regeling nou wel of niet?
De rechtbank deed de uitspraak in een zaak die een werkgever aanspande tegen het UWV. Sinds 2017 heeft deze werkgever een medewerker met een arbeidshandicap. Eind augustus 2018 vroeg hij voor deze medewerker premiekorting aan over 2017. Ook vroeg hij toen om het loonkostenvoordeel. Maar volgens het UWV heeft hij hier geen recht op, want de werknemer valt niet onder de overgangsregeling. De werkgever was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter.
Zo mag het tóch
De rechtbank zegt nu dat de overgangsregeling (zie artikel 6.2 Wet Tegemoetkoming Loondomein) niet dwingend geldt voor alle werknemers die eerder onder de premiekorting vielen. Hoort de medewerker tot de doelgroep? Is hij korter dan drie jaar in dienst? En heeft de werkgever een doelgroepverklaring? Dan geldt het recht op het loonkostenvoordeel. Oók als de werkgever de premiekorting 2017 te laat (na 1 mei 2018) aanvroeg.
Nooit meer een subsidie missen?
Bespaar op loonkosten en maximaliseer uw winst – Ontdek hoe meer dan 80% van de bedrijven geld kan terugvorderen of besparen!
Nog vragen? Bel 030 22 70 149