Ja, ik wil!

Nooit meer loonsubsidies missen.
Ik meld mij aan voor vrijblijvende online kennismaking.

KENNISMAKING MEER INFO
2 september 2020

Blijft loonsubsidie bij overstap op BV?

  • Blog
  • /
  • Blijft loonsubsidie bij overstap op BV?

Het zal je klant maar gebeuren: hij schrijft zijn schildersbedrijf als eenmanszaak over naar een BV … en loopt ineens 54.000 euro aan personeelssubsidies mis. Dat gebeurde pas geleden door een fout advies van de accountant van de schilder. De accountant hangt nu een claim boven zijn hoofd, terwijl hij dacht dit risico te hebben uitgesloten.

Als accountant heb je zorgplicht. En die gaat heel ver, blijkt uit rechtspraak. Voor we vanuit MijnSubsidie dieper induiken op het hoe en waarom van deze situatie, eerst even de feiten. De wet vertelt ons twee belangrijke dingen die hier een rol spelen:

  • Personeelssubsidies bij omzetten rechtsvorm
  • Zorgplicht voor onder meer accountants

Personeelssubsidies bij omzetten rechtsvorm

Wie een eenmanszaak of vof heeft, is voor de wet een ‘natuurlijke persoon’. Daartegenover staat de rechtspersoon. Denk aan een BV of NV. Zet een natuurlijke persoon zijn bedrijf om naar een rechtspersoon, dan is de wet heel duidelijk over wat er met de lopende personeelssubsidie LoonKostenVoordeel (LKV) gebeurt: die ben je kwijt.

Wat zegt de wet dan precies?

De wet zegt dat de LKV alleen telt als iemand in dienst komt of herplaatst wordt. Wie zijn bedrijf omzet, houdt dezelfde mensen in dienst. En dus geldt er geen subsidie. Maar wat als er al LKV loopt bij de vof of eenmanszaak? Dan vervalt die dus vanaf het moment dat de onderneming een BV wordt. De details van deze spelregel vindt u in de Wet tegemoetkomingen loondomein.

Zorgplicht voor onder meer accountants

In artikel 14 van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) staat dat accountants zich moeten houden aan deze Wta. En in artikel 7:401 van het Burgerlijk Wetboek staat dat bedrijven die een opdracht aannemen (zoals je accountantskantoor dus) moeten zorgen dat ze zich als goede opdrachtnemer opstellen. Hoe ver dat gaat? Dat staat niet goed in de wet. Wél in de rechtspraak. Zo kregen allerlei kantoren, van Deloitte tot Ernst & Young, al boetes op dit gebied.

Fout advies salarisverwerker: 54.000 euro gemist

Tot zover de feiten. Nu terug naar het schildersbedrijf uit het genoemde voorbeeld. Dat had drie medewerkers in dienst waar het LKV voor kreeg. Per jaar samen goed voor 54.000 euro. Dat viel allemaal in 1x weg toen het schildersbedrijf verder ging als BV.

Geen eigen schuld dikke bult

Was dit een typisch geval van eigen schuld dikke bult? Wilde de ondernemer wel de lusten van een BV en niet de lasten? Nou nee. Hij had juist zijn accountant gevraagd om advies over alle voors, tegens en gevolgen. Want een BV klinkt wel interessant, omdat je dan bijvoorbeeld niet meer zo maar aansprakelijk bent voor schulden, maar deze schilder besefte dat er wel wat meer bij kwam kijken.

En zo krijg je een schadeclaim

De accountant had de schilder van alles voorgerekend, maar níet verteld wat de financiële gevolgen zouden zijn voor de personeelssubsidie. Als de schilder dit geweten had, zou hij zich wel 3x achter zijn oren hebben gekrabd. En dus overweegt hij nu een schadeclaim. Want hij huurde juist een expert in voor goed advies. Nu dat advies niet goed was, zit hij met de bakken peren.

Aansprakelijkheid uitsluiten…? Fout!

Veel accountants denken: als we iets niet noemen in ons dienstenaanbod, zijn we ook niet verplicht er iets mee te doen. En kunnen we er dus ook niet aansprakelijk voor zijn. Of ze vermelden op hun site beleid – met bijvoorbeeld verwijzing naar de wet Wtl – en zetten erbij dat hieraan geen rechten zijn te ontlenen. Was het maar zo makkelijk, dat we konden zeggen dat een wet niet voor ons telt. Of dat we beleid publiceren en dit vervolgens niet uitvoeren …

In het verleden wees de rechter al verschillende schadeclaims toe voor accountants in andere zorgplichtsituaties. Dus de schilder maakt een goede kans…


Moritz Tielemans


Neem contact met ons op

Vragen over de mogelijkheden van Acture Subsidies? Of graag direct contact met onze helpdesk? Bel 030 22 70 149. Support vragen mogen gemaild worden naar info@acturesubsidies.nl.

4,5 uit 5 sterren

Onze klanten zijn bijzonder tevreden over onze service en diensten. Met veel van hen werken we al jaren samen.

Handleiding

Ontdek met onze handleidingen hoe makkelijk de subsidiescan werkt. En hoe eenvoudig de subsidiesoftware werkt.

Nooit meer een subsidie missen?

Bespaar op loonkosten en maximaliseer uw winst – Ontdek hoe meer dan 80% van de bedrijven geld kan terugvorderen of besparen!